Promocija hleba i peciva sa firmom "Sopro" iz Subotice

U našoj Školi je održana promocija hleba i peciva. Firma "Sopro" iz Subotice u saradnji sa firmom "Ireks-Aroma" iz Hrvatske i somborskom pekarom "2 brata" kao i sa učenicima i profesorima pekarstva naše Škole pokazala je u praksi asortiman njihovih proizvoda iz pekarstva: poboljšivači za pekarstvo, gotove smeše, mešavine i koncentrati, slatki program, nadevi i filevi, slana punjenja za peciva, dekorativni posipi, kvasci za fermentaciju i ostalo. Kako je to izgledalo pogledajte na slikama.

       

         

        

          

          

Singidunum univerzitet - obaveštenje za učenike i nastavnike 

singidunum univerzitet obavestenje za ucenike i nastavnike

Sadnja u vrtićima i školama u okviru projekta "Zajedno za mlade"

U okviru projekta "Zajedno za mlade" koje sprovodi Grad Sombor sa udruženjima Somborski edukativni centar, Centar za individualni razvoj i unapređenje društva Psihozon i Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije izvršeno je ozelenjavanje na više lokacija. Učenici naše Škole, poljoprivredni tehničari odeljenja III-1 i II-1 i rukovaoci - mehaničari poljoprivredne tehnike odeljenje III-4 sa profesoricama Biljanom Slavnić i Tijanom Skokić učestvovali su na sadnji listopadnih i zimzelenih sadnica drveća i žbunja u dvorištima predškolskih ustanova "Bubamara", "Đurđevak" i "Višnjica", kao i u dvorištu osnovne škole "Dositej Obradović". Takođe i naša Škola dobila je iz Projekta sadnice kuglastog jasena, žalosnog duda, jarebike, skandinavske mukinje, javora, mleča, ćilibarskog drveta, drena i jednosemenog gloga koje su naši učenici posadili u dvorištu škole i na školskoj ekonomiji, kako bi oplemenili i obogatili zeleni prostor budućim generacijama.

    

   

   

   

    

   

XV međunarodni tradicionalni festival organske i etno hrane i pića "Eco energy"Sombor

Na Festivalu održanom 03.10.2020. godine naša Škola je uzela učešće po 15. put. Izloženi su proizvodi pekarske sekcije, hortikulture i proizvodi škole: vino, rakija, sok od jabuke. 

Na Festivalu su učestvovale učenice III-4 razreda, pekarskog smera Katarina Vujnović, Ivana Halavanja i Tanja Šahmanović u društvu profesorica Radmile Kljajić - Cimeša, Tatjane Torme, Mirjane Vasilić, Biljane Slavnić i Tijane Skokić.

   

     

         

     

           

                  

 

Nagradna ekskurzija u okviru programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini"

Dana 28.06.2019.g posetili smo Sremske Karlovce. Na ekskurziji su bili učenici obrazovnog profila poljoprivredni tehničar odeljenja II1 i III1, kao i profil veterinarski tehničar odeljenja II2 i III2 i profesori - mentori Tijana Skokić i Ivan Petreš.

Obišli smo Stražilovo gde su učestvovali u ekološkim radionicama, zatim je usledila vožnja katamaranom po Petrovaradinskom ritu, a takođe smo obišli i upoznali same Sremske Karlovce. Na slikama možete videti samo delić pozitivne atmosfere.

  

   

   

   

Nagrada u okviru programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini"

U Sremskim Karlovcima je 05.juna 2019.godine održana deseta jubilarna Manifestacija svečane dodele nagrada najuspešnijim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Ove godine se prijavilo 128 ustanova, izveštaj je dostavilo 109, a nagrađeno je 60 vaspitno-obrazovnih ustanova. Naša Škola je jedna od nagrađenih u kategoriji srednjih škola.

Do nagrade se stiglo zahvaljujući entuzijazmu učenika Svetlane Lančuški, Martine Anišić, Saške Manojlović i Nikole Pejina kao i njihovih mentora profesora Maje Živković, Biljane Slavnić, Tijane Skokić i Ivana Petreša.

a  

   

XIII sajam hrane u Ekonomskoj školi

Na 13-tom sajmu hrane u Ekonomskoj školi naša Škola je učestvovala po trinaesti put. Sajam je održan 09.05.2019. godine u prostorijama Ekonomske škole, a sada ima i međunarodni karakter jer su učestvovali i gosti iz Mađarske, Hrvatske i Crne Gore. Učenici prehrambenog smera iz II3 i III3 i pekarskog smera iz III4 uz podršku profesora Rade Cimeše i Tanje Torme kao i saradnika u praktičnoj nastavi Zore Delije spremili su kolaće i peciva od različitih vrsta testa slanog i slatkog ukusa, a na stolu su posluženi školsko vino i rakija. Pored škola učestvovali su i ugostiteljske firme "Andrić", "Bakin salaš", "Fijaker" i drugi. Na štandu naše Škole goste su posluživali učenici pekarskog smera Kristijan Laubenštajn II4 i Tanja Šahmanović I4.

                                

                                   

                           

Palačinke za Ginisa

Humanitarna organizacija "Maslačak" organizovala je odlazak u Vrbas radi učešća na Prvom festivalu gastronomije na kojem je oboren Ginisov rekord u broju ispečenih palačinki za 8 sati. Ispečeno je 15584 palačinke, a prethodni rekord je bio 14186. Na festivalu su učestvovali učenici kuvari iz Ekonomske škole i pekari, učenici III-4 razreda naše Škole kao volonteri: Aleksandar Šahmanović, Jelena Zrnić, Ivana Beretić, Uroš Stamenković, Marko Vujević i Jovan Pavlović kao i njihov mentor profesorica Tanja Torma. Svi su velikim zalaganjem dali svoj dorpinos obaranju Ginisovog rekorda.

  saj 

            

                                    

            

Radionica u školi 

U okviru projekta "Košnica - cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih" naša Škola je učestvovala kao škola partner. Učenice su tokom meseca marta skupljale staru odeću. Edukatori iz SOŠO sa domom "Vuk Karadžić" iz Sombora održali su kratku prezentaciju i obučili su naše učenice kako da od stare odeće i stare hartije naprave nešto novo, lepo i unikatno. Učenice su pokazale svoju kreativnost na izradi novih predmeta. Kako smo se lepo družili i šta smo sve napravili možete videti na slikama.

  

  

              

  

  

  

  

  

Prilog o akciji "Za čistije i zelenije škole Vojvodine" na RTV

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/za-zelenije-skole-somborski-djaci-sadili-mladice_1003528.html

Akcija "Za čistije i zelenije škole Vojvodine"

U okviru akcije "Za čistije i zelenije škole Vojvodine" učenici naše Škole su posetili vrtiće: "Bajka", "Neven" i "Đurđevak". Učenici Nikola Pejin, Saška Manojlović iz III2 i Svetlana Lančuški, iz II1, održali su prezentacije na temu: "Reciklaža i uticaj zagađenja na životinje", uz podršku profesora Tijane Skokić i Ivana Petreša.

Tokom posete podeljene su i kućice za ptičice koje su izradili učenici II1 razreda - poljoprivredni tehničari, uz podršku profesorice Maje Živković.

Zbog poštovanja privatnosti nismo u mogućnosti da objavimo slike iz vrtića sa decom.

   

  

  

U nastavku akcije "Za čistije i zelenije škole Vojvodine" posetili smo škole u Stanišiću, Riđici, Aleksa Šantiću, Kljajićevu i osnovnu školu "Bratstvo jedinstvo" u Somboru. Tom prilikom, Nikola Pejin, učenik III2 održao je prezentaciju na temu "Zdrava ishrana", a Martina Anišić iz III1 je održala prezentaciju na temu "Pravilna sadnja drveća".

Našu akciju je podržao "Pokret gorana" Sombor, donacijom sadnica okruglih tuja, kleke, stubastih hrastova, javorova, jasenova. Takođe, u akciji su posađene i sadnice tuja proizvedene na školskoj Ekonomiji.

OŠ "Ivan Goran Kovačić" Stanišić

   

  

  

  

OŠ "Petar Kočić" Riđica

  

  

  

  

OŠ "Aleksa Šantić" Aleksa Šantić

  

               

OŠ "Nikola Tesla" Kljajićevo

               

  

OŠ "Bratstvo jedinstvo" Sombor

  

  

U nastavku akcije "Za čistije i zelenije škole Vojvodine" obišli smo škole u Bačkom Bregu, Staparu i dve somborske škole "Avram Mrazović" i "Ivo Lola Ribar". 

U okviru akcije posađeno je oko 150 sadnica. Akciju su osmislili i realizovali profesori Biljana Slavnić, Ivan Petreš i Tijana Skokić. U akciji su učestvovali učenici Nikola Pejin, Saška Manojlović, Martina Anišić, a pri sadnji su im pomagali Veljko Vuković III1, Branislav Dražić III1, Vukašin Kosovac III1 i Mladen Bogišić II1.

OŠ "Branko Radičević" Stapar 

  

                         

       

OŠ "Ivo Lola Ribar"

  

   

  

   

OŠ "Avram Mrazović"

   

  

OŠ "Moša Pijade" Bački Breg

  

   

   

 10. Međunarodni festival vina i hrane "Ravangrad wine fest"

Na ovogodišnjem festivalu održanom u prostorijama Sokolskog doma i Kasine 01.12.2018.godine učestvovala je i naša Škola. Izloženi su prehrambeni proizvodi koje su napravili učenici prehrambene struke u školskoj pekari. Prikazani su i prirodni sokovi od jabuke proizvedene na školskoj ekonomiji, a naravno i školsko vino "Suvinjon" i rakija od jabuke i groždja.

    

      

 

"Fizi bizi" festival 2018

Dana 10.11.2018.god. u sali za fizičko vaspitanje gimnazije "Veljko Petrović" održan je tradicionalni festival nauke "Fizi bizi". Našu Školu su predstavljala tri tima. Učenici veterinarske struke Viktorija Salaji, David Vinterštajn, Nataša Sovilj, Saška Manojlović i Nikola Pejin svi iz odeljenja III-2 su izvodili metodu KOMPRESIJE za utvrđivanje prisustva trihinele u mesu - tzv. trihinoskopski pregled mesa. Pored toga pokazivali su klinički pregled psa kao i injekciono davanje lekova kod psa (Saška dovela svog ljubimca bigla - Mašu). Bio je izložen i beli zec, ljubimac Viktorije Salaji, koja je o toj vrsti životinje davala podatke zainteresovanim licima, a sve kao primer gajenja egzotičnih životinja. Uz sve to učenici su pokazivali i određene histološke preparate - pod mikroskopom kao i anatomske - skelet glave svinje. Štand je bio veoma posećen, učenici veoma zainteresovani i radi da pokažu, objasne i daju svaku, od njih traženu informaciju. Svi učenici zaslužuju pohvale, a naročito Nikola Pejin koji se maksimalno trudio, bio zanimljiv, dostupan i neiscrpan informacijama koje je u nekim potrebnim situacijama pružao i na engleskom jeziku. Mentori su bili profesori Nikola Vranić i Dejana Milošević. 

Drugi tim sastavljen od učenika prehrambenog smera Jovane Vukobratović kao nosioca projekta, Milice Kolarić, Katarine Jurčić i Uroša Bursaća iz odeljenja II-3. Nastupili su sa temom "KAKVU VODU PIJEŠ". Ispitivali su ukupnu tvrdoću vode u flaširanom piću po izboru. Posetioci su bili veoma zainteresovani za temu. Ispitano je preko 100 uzoraka vode. Mentori su bili profesori Ines Brbaklić, Katarina Đurđev i Mirjana Vasilić. 

Učenici obrazovnog profila poljoprivredni tehničar, Relić Nikola, Kubatov Petar i Veljko Stričević, svi iz odeljenja I-1 su u okviru svoje promocije su učencima osnovnih škola i ostalim posetiocima pružili priliku da degustacijom jabuka iz našeg voćnjaka i soka od jabuka od odabranih sorti na najbolji način upoznaju kvalitet naše Škole. Učenici su se prvi put sreli sa ovakvim aktivnostima i stekli iskustvo koje će im biti potrebno u budućnosti. Mentor je bio profesor Vladimir Kovačić.

   

   

Sajam "Zdrave hrane" Eco Energy - Sombor

U subotu 06.10.2018. održan je XII jubilarni međunarodni festival organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora " na trgu Sv. Trojstva u Somboru u organizaciji udruženja "Eco energy".

Naša Škola je izložila svoje proizvode. Na štandu se moglo videti, ali i probati proizvodi naše pekarske sekcije, kao i proizvodi sa naše Ekonomije. Posebno zapažen i pohvaljen je bio sok od jabuka, bez konzervansa.

Na sajmu su učestvovale učenice Daliborka Krušković II3, Magdalena Korpak II3, Ivana Liščević II3, Tanja Šahmanović I4, Katarina Vujnović I4, Kosana Nikolić IV3 u društvu profesorica Radmile Cimeše-Kljajić, Tatjane Torme, Mirjane Vasilić i Tijane Skokić.

  

                     

        

Proslava Osmog marta

I ove godine tradicionalno se u Našoj školi održala proslava 8.marta. Pored uobičajene zakuske, priređen je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali profesori škole. U muzičkom programu nastupio je VIS "Dobra vibra" u sastavu: Dušan Uzelac, gitara, Nebojša Poplašen, gitara, Slobodan Lazić, djembe, i Stanislava Lutkić, vokal. Oni su izveli splet pesama koje u svom sadržaju imaju posvetu ženama. Nakon pozdravnog govora direktora, Jove Ćate, u programu je nastupio i Arsen Mijatović koji je pričao o ženi heroju Balkanskih i Prvog svetskog rata, Milunki Savić. Nakon toga je prisutne zabavljao tamburaški orkestar čiji je član takođe profesor Naše škole, Ivan Petreš. Prisutni su uživali u druženju uz dobru muziku. 

 r     

Dan osoba sa invaliditetom "Turnir za osmeh"

U petak 08.12.2017.god. ekipa naše Škole sastavljena od učenika članova učeničkog parlamenta učestvovala je u sportskom druženju kojim je obeležen Dan osoba sa invaliditetom. Domaćini su bili učenici i nastavnici Osnovne škole "Vuk Karadžić iz Sombora, a učestvovale su pored domaćina Srednja tehnička škola Sombor, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor, srednja škola "Sveti Sava" Sombor i naša Škola.

Našu ekipu su sačinjavali: Anastasija Žužić, Aleksa Sekereš, Dajana Erdelji, Vasilije Maglić, Boris Tilčer i Igor Salaj u pratnji profesora Vladimira Kovačića. Susret je počeo u 10 časova u prostorijama bouling kluba starog hotela "Sloboda" i trajao do 12 časova. Formirane su mešovite ekipe u režiji organizatora, koleginice Radmile Jokić iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" Sombor. Na postojećim stazama kuglane učenici su se oprobali u obaranju čunjeva, nekima je to bilo prvi put, dok su poneki pokazali zavidno iskustvo u ovom sportu. Susret je završio zajedničkom fotografijom i dodelom diploma kojima je pokazano da su svi koji su se takmičili i u sportskom pogledu i u pogledu drugarstva, humanosti i plemenitosti pobedili.

     

     

Fizi bizi festival 2017

Pod motom reči Karla Sagana "Nekada, negde, nešto neverovatno čeka da bude otkriveno" otvoren je festival nauke "Fizi bizi 2017". Festival je održan 18.11.2017. god. u novoobnoljenoj sali za fizičko vaspitanje somborske gimnazije "Veljko Petrović".

S obzirom na učesće gimnazije iz Banja Luke i srednjih škola iz Osijeka i Baje može se reči da je Festival imao međunarodni karakter. Našu Školu su predstavljala tri tima. Prvi tim, čiji je mentor bila profesorica Dejana Milošević. činili su učenici veterinarske struke: Saša Kosanović IV3, Jana Hinić i Nina Jakica III2. Oni su pod budnim okom profesorice Milošević i asistenciju profesora Dalibora Peršića prikazali tri različita eksperimenta. Koristeći mikroskope i drugu laboratorijsku opremu ispitivali su prisustvo trihinele u svinjskom mesu, pojavu mastitisa u kravljem mleku i vrlo aktuelnu pojavu srčanog crva kod kućnih ljubimaca. Drugi tim činili su učenici Anabela Vuković IV2, tehničar hortikulture, Dušan Veselinović III1 i Aleksandra Mladenović II1, poljoprivredni tehničari, a pokazali su kako se otkriva prisustvo GMO proteina u zrnu soje. Treći tim  u sastavu Igor Salaj, Stefan Pendžić i Nataša Vesić svi iz IV2, tehničari hortikulture, su predočili kako bi moglo da izgleda naseljavanje planete Mars od strane ljudi u radu pod naslovom "Migracije u budućnosti" u skladu sa ovogodišnjom temom - "Migracije" u toku festivala "Noć istraživača"

Festival je bio revijalnog karaktera pa smatramo da smo uspešno nastupili. Logističku podršku svim timovima pružio je profesor informatike Stojan Jandrić.

Naši učenici su na čelu sa profesorom Vladimirom Kovačićem prisustvovali i zanimljivom predavanju "Sve je energija" koje je održao profesor dr. Filip Kulić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. 

Kako je to sve izgledalo pogledajte u maloj galeriji slika sa Festivala. 

      

      

      

     

    

     

Akcija ozelenjavanja zelene površine kod "ŽAK"-a

U organizaciji Pokreta gorana 04.11.2017.god. učenici naše Škole - obrazovni profil cvećar-vrtlar i tehničar hortikulture učestvovali su u akciji ozelenjavanja zelene površine kod "ŽAK"-a. Posađeno je 40 sadnica crnog bora i 10 sadnica hrastova.

Kako je to izgledalo pogledajte u maloj galeriji slika.

   

          

 

Sajam "Zdrave hrane" Eco energy - Sombor

U subotu 07.10.2017. održan je sajam "Zdrave hrane" Eco energy na trgu Sv. Trojstva u Somboru. I naša škola je imala štand na kojem su prezentovani jeseni proizvodi. Pekarska sekcija je prikazala svoje proizvode, a u ponudi je ovoga puta bio kuglof. Zapažene cvetne aranžmane u kombinaciji sa jesenjim plodovima su prikazali i tehničari hortikulture.

Na sajmu su učestvovali prehrambeni tehničari III-3 i II-3 razreda i tehničari hortikulture IV-2. Sa njima su  bile i profesorice Rada Cimeša, Mirjana Vasilić, Gabrijela Nastasić i Tijana Skokić.

Kako je to izgledalo pogledajte u galeriji slika.

   

  

 

35. Regionalna izložba poljoprivrednih proizvoda - Požega

Naša Škola je 30.09.2017. god. prvi put učestvovala na 35. regionalnoj izložbi poljoprivrednih proizvoda u Požegi u prostorijama Poljoprivredne škole "Ljuba Micić". 

Na štandu smo prezentovali proizvode sa naše Ekonomije, kao i pravo remek delo naših pekara. Tehničari hortikulture Vukelić Jelena i Urošević Kristina, uz asistenciju mentora profesorice Skokić Tijane, potrudile  su se da jesenjim aranžmanima upotpune lepotu našeg štanda.

     

    

 

Valcengrad

U organizaciji Plesnog kluba RavangradDance GKUD Ravangrad 24.05.2017.god. održan je VIII Valcengrad. Uz učešće dece iz predškolskih ustanova, učestvovali su mali i veliki maturanti. Našu Školu su predstavljali učenici IV-3 i IV-4 razreda: Sanela Jokić, Aljoša Kolar, Stefan Milošević, Nebojša Rakić, Ksenija Bajić, Milica Mijić, Vanja Perak, Vanja Zorić, Denis Klecin, Aleksandra Oluić, Tijana Žeželj i Bojana Dozetović.

Koordinator za ovu saradnju je bila profesorica Ines Brbaklić.

Pogledajte kroz galeriju slika samo delić atmosfere sa Valcengrada.

          

          

         

          

          

         

         

         

        

        

Kros RTS-a 12.05.2017.

U okviru tradicionalne manifestacije "Kros RTS-a" koji je održan 12.05.2017.god u svim školama širom Srbije i naša Škola je uzela učešće. Trčalo se po kategorijama - I, II, III i IV razred - devojčice i dečaci. Odziv je bio zadovoljavajući. Kako je to izgledalo pogledajte u maloj galeriji slika.

          

         

          

 

Izveštaj sa blok nastave 11. i 12.04.2017.god.

Odeljenja II-3 (20 učenika) i III-4 (15 učenika)

Po planu i programu obrazovni profil PREHRAMBENI TEHNI ČAR u svojoj trećoj godini odlazi na dvodnevnu blok nastavu da bi učenici mogli da uživo vide ono što su slušali iz izbornih tehnologija, a što ne mogu da vide u Somboru. Ove godine smo napravili izuzetak pa smo poveli i drugu godinu. Druga godina će videti ono što će slušati od septembra.

Ovo je postalo već tradicionalno i već pet godina se obavlja u ovom obliku.

Krenuli smo 11.04. u 7 sati. Cilj nam je Bačka Palanka. Čuveni "NEKTAR". Najveća fabrika sokova, bezalkoholnih pića, energetskih napitaka na Balkanu i šire. Svetsko, a naše. Domaćini izuzetno dobri, učenici pažljivi.

Drugi cilj nam je bio Banatsko Karađorđevo. Američka firma. Na našim prostorima je već petnaest godina, "otkrili" smo je prošle godine (razlog je jednostavan - proizvoda nema na našem tržištu, a izuzetno su skupi i kvalitetni). Kompanija "VAN DRUNEN FARMS" EUROPE bavi se procesom sušenja koji je poznat pod nazivom LIOFILIZACIJA. Ukratko, iz smrznutih jagoda, višanja, malina, kukuruza... postupkom sušenja u vakuumu, pri nižim temeraturama, gde se iz leda (preskočivši tečnu fazu) izdvaja para. Domaćini izuzetno dobri, učenici pažljivi.

Nakon ove posete krenuli smo ka Kikindi. Dvosatnom šetnjom upoznali smo centar grada, a zatim se smestili u dobar smeštaj omladinskog odmarališta u okviru sportskog centra "JEZERO". Večera i druženje pod kontrolom profesora Silađev Ilonke, Nastasić Gabrijele i Milana Jovičića. To je onaj deo dvodnevnog bloka zbog čega ga učenici zovu ekskurzija. Bilo je veselo i korektno.

Drugi dan smo započeli posetom KIKINDSKOM MLINU. Jedan od najvećih mlinova na našim prostorima. U sastavu mlina nalazi se i pogon za proizvodnju testenina. Izuzetni domaćini, nestvarno čist pogon. Sve naj, naj...

Druga poseta, drugog dana je "FONTANA". Pekarsko - poslastičarska firma, zapošljava preko 100 radnika. Njene torte i fini kolači služe se u najelitnijim hotelima u Srbiji.

Svaka poseta završavana je bogatim poklonima domaćina. Mi se kao gosti nismo baš isprsili pokolonima. No pružili smo im pažljive, divne učenike koji neće za sobom zatvoriti vrata drugim generacijama.

Otići u Kikindu, a ne videti "SUVAČU" - mlin koji su pokretali konji, na prostorima Panonske nizije bilo ih je pedeset hiljada krajem 19. i početkom 20. veka. Ostala je ta u Kikindi, jedna u Mađarskoj i jedna u Hrvatskoj.

A otvorena izložba unikatnih skulptura napravljenih od zemlje od koje se pravio čuveni kikindski crep. Tu su svoja dela napravili umetnici iz celog sveta. Čuvena "TERA".

Bila je to još jedna uspešna dvodnevna blok nastava. Ili možda ekskurzija. 

Poseta školi "Vuk Karadžić" u Somboru

U okviru saradnje naše Škole sa školom "Vuk Karadžić" 10. aprila 2017. god. članovi naše Škole koji su učestvovali na festivalu nauke "Fizi bizi" sa učenicima škole "Vuk Karadžić" prezentovali razne eksperimente koji su bili interesantni za taj uzrast.

Najviše ih je oduševila promena boja koja se dobijala mešanjem dve supstance kao i reakcija limuntusa sa sodom bikarbonom.

U prezentaciji su učestvovali učenici IV-1 razreda Mirko Stajšić, Nemanja Žarkić i Vlatko Krizmanić predvođeni mentorom profesorom Svetlanom Vranić.

Kako je to sve izgledalo pogledajte na slikama.

           

                          

                          

                          

Prevencija trgovine decom i mladima u obrazovanju

Obuka kolektiva na temu "Prevencija trgovine decom i mladima u obrazovanju" u našoj Školi je realizovana u tri grupe 26,27 i 28. 12. 2016. god.

Prisutni su upoznati sa terminima, problematikom i saradnjom sa drugim institucijama u okviru ove teme, indikatorima za preliminarnu identifikaciju, kao i procedurama i reakcijama Škole.

Nastavnici su u grupama rešavali jednu problemsku situaciju i diskutovali o istoj - odnos poverenja i indikatori.

Obuku su realizovali članovi Tima za zaštitu učenika od nasilja:  pedagog Jasna Kosanović i nastavnici Dejana Milošević, Dalibor Peršić, Gabrijela Nastasić i Stojan Vulević.

Na nastavničkom veću 28. 12. 2016. god. Tim je predstavio prezentaciju o digitalnom nasilju i društvenim mrežama , pojam, dobre strane i rizici, reagovanje škole i procedure, saradnja sa roditeljima, saveti za čos-ove i časove građanskog vaspitanja na ovu temu, edukacija dece - kako da se zaštite od ovakvih pojava, kako biti bezbedan na internetu.

     

      

      

      

           

Dan osoba sa invaliditetom

U petak 02.12.2016. god. ekipa naše Škole sastavljena od učenika članova učeničkog parlamenta učestvovavala je u sportskom druženju kojim je obeležen Dan osoba sa invaliditetom. Domaćini su bili učenici i nastavnici Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Sombora, a učestvovale su pored domaćina i Srednja ekonomska škola Sombor, Srednja tehnička škola Sombor, Gimnazija "Veljko Petrović" Sombor, srednja škola "Sveti Sava" Sombor i naša Škola. 

Našu ekipu su sačinjavali: Anišić Martina, Vukašinović Aleksa, Bandobranski Jovana, Pilipović Sofija, Stajšić Mirko, Barušek Danijela i Uršprung Valeria, u pratnji profesora Vladimira Kovačića. Susret je počeo u 10 časova u prostorijama bouling kluba starog hotela "Sloboda" i trajao do 12 i 30 časova. Na četiri staze kuglane učenici su se oprobali u obaranju čunjeva, nekima je bilo prvi put, dok su poneki pokazali zavidno iskustvo u ovom sportu. Susret se završio zajedničkom fotografijom i dodelom diploma kojima je pokazano da su svi koji su se družili osvojili I mesto i u sportskom pogledu i u pogledu drugarstva, humanosti i plemenitosti.

                                                                   

8. Međunarodni festival vina i hrane "Ravangrad wine fest"

Na ovom Festivalu održanom 03.12.2016. god. u GH "Mostonga" u Somboru kao i prethodnih godina učestvovala je i naša Škola.

Kako se ogledalo naše učestvovanje na ovogodišnjoj manifestaciji?

1. U aranžiranju našega štanda dominantna je bila profesorica TIJANA SKOKIĆ.

2. Za slano pecivo i kolače i kvalitetno i kvantitativno bila je odgovorna sa svojom Pekarskom sekcijom profesorica SILAĐEV ILONKA, neizostavna DELIJA ZORA i nekoliko učenica prehrambenih razreda I-3 i II-3.

3. I kao neko ko je predstavljao kao domaćin našu školu na našem štandu učenici PREHRAMBENI TEHNIČARI iz III-4 ANDRIJANA, DEJANA, NATAŠA, SELENA, DANIJEL, ANDREJ, LAZAR i TEHNIČARI HORTIKULTURE ALEKSA i BORIS.

Naravno tu je bio profesor i koordinator za praksu, MILAN jOVIČIĆ, već godinama i stalno prisutan u komunikaciji sa posetiocima, lek za radoznale i ubedljivo dosadan da navrate i oni koji nisu to nameravali.

Svi zajedno osećamo zadovoljstvo što smo imali priliku da prezentujemo u lepom svetlu našu Školu.

Kako je sve to izgledalo pogledajte na slikama.

       

                                                                      Štand naše Škole na Festivalu

       

                                             Učenici učesnici Festivala sa profesorom Milanom Jovičićem

VI Festival nauke "Fizi bizi"

U okviru takmičenja "Fizi bizi" nauka mladima, koje je šesti put održan u Somboru u svečanoj sali Gradske kuće, 19. novembra 2016. god. od 9-17 časova, učestvovala je i naša Škola sa jednom ekipom. Ekipu su činili Vanja Zorić učenica IV-4 razreda - prehrambeni tehničar i Mirko Stajšić i Nemanja Žarkić učenici IV-1 razreda - poljoprivredni tehničar. Mentori su bili Svetlana Vranić prof hemije i Vladimir Kovačić prof. stručnih predmeta. U takmičenju su učestvovale sve Srednje i Osnovne škole grada Sombora u dve kategorije. Ocenu su donosili posetioci i stručna komisija. U okviru Srednjih škola nagrade su poneli po oceni posetilaca gimnazija "Veljko Petrović", a po oceni Stručnog žirija naša Škola. Takmičenje je proteklo u fer nadmetanju. Svaka Škola se predstavila na svom štandu. Posetioci su razgledali i učestvovali u nekim eksperimentima. Volonteri su dobro obavili svoj posao, a bilo ih je i iz naše Škole, Boris Tilčer učenik III-2 odeljenja, tehničar hortikulture. Zadovoljni svojim uspehom donosimo Školi nagradu i nadamo se učešću i sledeće godine.

    

                  Ekipa naše Škole                                Takmičari Mirko Stajšić, Vanja Zorić i Nemanja Žarkić

                            

Mentori Svetlana Vranić i Vladimir Kovačić                         Velika zainteresovanost na našem štandu

                  

     Detalji sa štanda naše Škole                                        Diploma strućnog žirija i zahvalnica na učešću

Za nagradu žirija u iznosu od 10.000 dinara kupljeni su 2 kompleta atoma za nastavu hemije. Na slikama su predstavnik organizatora festivala Ena Horvat, takmičari sa mentorom profesoricom hemije Svetlanom Vranić i osvojenom nagradom.

     

 

Sajam "Zdrave hrane" Eco energy - Sombor

Sajam je održan u subotu 08.10.2016. god. u vremenu od 10,00 - 13,00 na čuvenom "Ćelavom trgu" u Somboru.

Na sajmu učestvujemo već tradicionalno svake jeseni. I ove godine naš nastup je bio očekivano lepo prihvaćen. Opredelili smo se na proizvode od baš jesenje prisutnih, bundeve i jabuke. Aranžman su i bile cvetno ukrašene jabuke i bundeve, a pekarska sekcija, koju uspešno vodi koleginica prof. Silađev Ilonka, sa puno ukusa je napravila pekarske proizvode sa ukusom bundeve i jabuke.

Na sajmu su uz naš štand bili profesori Skokić Tijana i Milan Jovičić. Društvo su im pravili učenici Janjić Miljana, Tilčer Boris, Sekereš Aleksa i Ivanović Mihailo.

Štand nam za razliku od prethodnih godina (kada smo dobijali i pohvalnice) nije ni ocenjen od strane komisije organizatora. Razlog je neprihvatljiv, ali su uzeli sok od jabuka sa naše ekonomije pod izgovorom da će ga oceniti.

Pogledajte na fotografijama detalje sa sajma i izgled našeg štanda.

    

     

                                                                          Izgled štanda

    

Učesnici učenici: Mihailo, Miljana, Aleksa i Boris       Učenici sa prof. Milanom Jovičićem i Tijanom Skokić

   

               Štrudle i pite od jabuka i bundeva                    Gužva na štandu na besplatnoj degustaciji

 

21 Pekarsko - mlinarski dani

Naša škola je učestvovala na ovoj manifestaciji koja je održana u Novom Sadu u zgradi "Master centra" na sajmu od 6-10.10.2016.god.

Ove godine organizovan je kao Sajam pekarstva. U toku tri dana održavale su se manifestacije u čemu smo i mi učestvovali. Bila je to manifestacija "Mladi pekar".Našu ekipu činili su učenik III-5 razreda Jovica Vuković i učenik II-4 razreda Danijel Mihajlović i njihov mentor profesor Tatjana Torma.

Svojim radovima smo se predstavili i bili veoma zapaženi. Kako su izgledali naši radovi pogledajte na fotografijama.

    

    

 

Praksa učenika na imanju "Delta Agrara" 

Učenici Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor učestvuju u Programu "Fond za budućnost" kompanije "DELTA" koji traje dve godine i obuhvata: mesečnu stipendiju u iznosu od 10.000 dinara, teorijsku poslovnu obuku i stručnu praksu koju obavljaju na imanjima Delta Agrara u Apatinu. Po završetku programa stipendisti će imati i mogućnost zaposlenja u Delta Agraru.

Od naredne školske godine program poslovne obuke se nastavlja i obuhvatiće 30 učenika.

Razvojem mladih talentovanih đaka, edukacijom, obukom i stipendiranjem, Delta Fondacija pruža im mogućnost da nadograde svoje znanje i lakše obezbede put ka daljem profesionalnom i ličnom napretku.

Na imanju se pored ratarske proizvodnje i tova junadi, uzgaja i šaran u prirodnom ribnjaku veličine 550 hektara. Praksa stipendista obuhvata tehnologiju i uzgoj ribe, ishranu i zdravstvenu zaštitu junadi, zaštitu bilja i tehnologiju povrtarske proizvodnje.

Znanje stručnjaka iz Delta Agrara na ovaj način prenosiće se na učenike i buduće mlad

Preuzmite nastavne materijale Download